Fibromyalgie en Mindfulness

Fibromyalgie en Mindfulness

Fibromyalgie en mindfulness blijkt een doeltreffende combinatie!

Fibromyalgie is een chronische aandoening waarvan helaas niet duidelijk is hoe het ontstaat en waar nog geen remedie tegen is.

Beheerst het je dagelijks leven

Voor veel mensen met fibromyalgie beheerst het hun dagelijks leven, waarin ze meer of minder belemmerd worden door pijn, moeheid, stress, concentratiestoornissen, darmproblemen, slaapproblemen enzovoorts.

Steeds meer doktoren nemen tegenwoordig de klachten wel serieus, maar een echte oplossing is er nog steeds niet. Tot die tijd zullen we het moeten doen met dat wat behulpzaam is gebleken.  Uit eigen ervaring en uit wetenschappelijk onderzoek is duidelijk geworden dat onder andere mindfulness en bewustwording prima hulpmiddelen zijn om beter met fibromyalgie om te kunnen gaan.

De eerste signalen van spanning

Stress en spanning zijn grote bepalende factoren bij fibromyalgie, dus het is belangrijk om deze snel te herkennen. Mindfulness heeft bijvoorbeeld een manier om je lichaam te scannen, zodat je de eerste signalen van spanning herkent en je daar dus tijdig iets aan kunt doen.

Daarnaast is het belangrijk om te onderzoeken hoe je in je gedachten omgaat met deze aandoening. Juist in dit gebied is veel te winnen. Door je bewust te worden van wat je denkt, voelt en doet, leer je dat je daar keuzes in kunt maken en juist daar schuilt de kracht in het omgaan met een chronische aandoening. Wil je terug naar je oude leventje (wat maar moeilijk wil lukken met alle beperkingen), of ga je de uitdaging aan om een nieuwe werkelijkheid te creëren? Een werkelijkheid waarin je jezelf leert te accepteren precies zoals je bent, mét die chronische aandoening.

Dit klinkt allemaal heel gemakkelijk, maar als ervaringsdeskundige weet ik als geen ander hoeveel valkuilen er op je weg komen; hoe moeilijk de toepassing van dit alles is. Wat ik ook weet is dat er meer balans en minder belemmeringen in je leven mogelijk zijn, en dat is precies de reden dat ik ernaar uitkijk je te mogen begeleiden en steunen in dit proces, waarin we samen kunnen kijken wat voor jou op dit moment mogelijk is.