Mindfulness

Mindfulness

Mindfulness betekent letterlijk: oplettendheid; je van elk moment bewust zijn en in contact zijn met wat je daarbij ervaart.

Mindfulness is dus eigenlijk aandachtstraining, waarbij je leert het huidige moment bewust te ervaren, zonder het te willen veranderen.

De kern van mindfulness is  ‘leven in het NU‘.

Leven met wat er nu is, met wat je nu ziet, voelt en doet zonder je af te laten leiden door je altijd aanwezige gedachten. Dat is vandaag de dag een hele klus. Met de invloed van social media, televisie, altijd ‘aan’ zijn en het gevoel voortdurend te moeten reageren op alle prikkels van buitenaf, worden we dus flink op de proef gesteld! Die altijd aanwezige gedachten én invloeden van buitenaf zorgen er namelijk voor dat we onze aandacht moeilijk kunnen houden bij hetgeen we doen. Zo gaat er veel tijd en energie voorbij of verloren aan dingen waar we ons niet eens bewust van zijn.

Die gedachten zorgen er ook voor dat je dingen gaat denken of zien die er helemaal (nog) niet zijn, waardoor je een beeld vormt van een situatie die niet realistisch is. Dat geeft strijd in je denken  en vervolgens een heleboel stress, spanning en onrust, wat zich in je lichaam mogelijk kan gaan vertalen als ‘je niet lekker voelen’, ongenoegen, pijn, slapeloosheid en zelfs ziekte. (Vanuit deze wetenschap is het niet verwonderlijk dat er zoveel, ook jonge, mensen burn-out raken)

Mindfulness heeft verschillende toepassingen

Of je nu op zoek bent naar meer kwaliteit van leven, gewoon rust en ontspanning, zingeving, geluk of een manier om te leren omgaan met pijn en ongenoegen, mindfulness is voor veel toepassingen geschikt. Omdat het een manier is om helemaal bij jezelf te komen, leer je te ervaren en te voelen wat voor jou belangrijk is, naar welke normen en waarden jij wilt leven. Zodat je bewust de keuze kunt maken vanuit verbinding met jezelf en niet vanuit de normen en waarden van de buitenwereld. Zo leer je te leven vanuit verbinding met jezelf en dat geeft rust en ontspanning, wat weer heilzaam is voor de kwaliteit van je leven.

Mindfulness is één van de krachtige instrumenten die ik graag in de praktijk gebruik.